PDA

Pogledati punu verziju : Ubuntu



mijalkocar
31.05.2012, 03:13
Hocu da instaliram skinuo sam 12.04, narezao sve lepo digne i kad hocu da instaliram nema mi ih particije.. i ne pise da uopste imam instaliran os, inace imam windows 7 x64, ovo sam skinuo isto x64, tako da u tome nije problem jos sam i preko windows-a tj paragon partition managera napravio linux ext3 patriciju i ni nju ne pokazuje.. ovako sam radio za mac pravio sam hfs+ i uvek je radilo sta da odradim, i plasi me ono ako idem format pise da ce sve biti izbrisano, tj ceo hard disk meni to ne treba imam mnogo fajlova koje nemam po diskovima a trebaju mi, ne zelim da ih izbugim.. Hvala svima unapred nadam se da ima ovde i nekis linuxasa koji mogu da pomognu :)

elviss08
31.05.2012, 04:14
Ne razumijem se bas u Linux ali ako dodje do toga da trebas format particiju onda skini sa neta Hiren's boot cd narezi na disk i boot-aj Mini win xp, sacuvaj podatke i format :)

iNovajlija
31.05.2012, 08:42
Cek, jesi li ti instalirao ubuntu, pa sada ne vidis ni ubuntu ni windows, ili hoces da instaliras ubuntu, ali prilikom instalacije ubuntu-a ne vidis particiju koju si kreirao?

Corleone
31.05.2012, 10:42
Ja sam skoro pravio dual boot, nema potrebe da pravis novu particiju, prilikom instalacije ce ti ubuntu sam ponuditi da napravis novu particiju i ti kliknes tamo da ides dalje i odaberes kolika hoces da ti bude memorija i odaberes format particije ext4 tako nesto.

mijalkocar
31.05.2012, 15:22
postavicu sliku u toku dana... tj slike i videcete o cemu pricam..
http://www.dodaj.rs/t/10/Au/2GUxRWzf/img20120531142915.jpg (http://www.dodaj.rs/?10/Au/2GUxRWzf/img20120531142915.jpg)
http://www.dodaj.rs/t/3g/KV/4Enr83WW/img20120531142942.jpg (http://www.dodaj.rs/?3g/KV/4Enr83WW/img20120531142942.jpg)
koliko sam video na klipovima po yt, vidi se posebna opcija, i pise koji je os predhodno instaliran, mog nema tu i kad udjem ovamo nema uopste nijedne particije..

Corleone
31.05.2012, 16:26
Jel ides na ovu drugu opciju Something else?

mijalkocar
31.05.2012, 21:24
aha, na to idem, i ono nista nema :( zato se i bunim a iskreno necu da izbugbim sve da bi ga instlirao...

Corleone
31.05.2012, 21:30
Ja sam to pre jedno 4 meseca uradio bez ikakvih problema. Sad cu da pokusam da pronadjem taj tutorial kojim sam isao i sve uradio kako treba pa cu da ti okacim. Evo sad cu da potrazim.
edit:
http://www.psychocats.net/ubuntu/installing po oveme sam isao sigurno, s tim sto je meni komp bio prikacen na lan tako da nisam morao da biram wifi, znaci sve sam isao po tom step by spep i izlazilo mi je indenticno.

mijalkocar
01.06.2012, 02:49
al burazeru ja ovde ne vidim da je kao kod mene, problem mi je necu da sjebem sve ni da idem na nesto ako nije 100%..

Corleone
01.06.2012, 10:39
Pa ne znam stvarno, ako nije tako onda definitivno nesto nije u redu. :confused: Probaj da skines neku stariju verziju ubunta pa vidi sta ce da kaze, ja licno koristim 11.10 i radi super. I kad budes poceo instalaciju tamo na onom koraku kad pravis particije moraces da smanjis bas tu particiju na kojoj ti je WIN tako da znas da ces morati da ostavis bar 30GB prazno. I sad sam video u prvom postu da si ti napravio neku paticiju, ne treba ti to vrati je u neki format za win. Inace win ne vidi particije ubunta dok ubuntu vidi od wina. :)

mijalkocar
02.06.2012, 02:27
probao sam i preko wubi-a, instalirao lepo preko wina, reboot i onda izaberem ubuntu, da pokrene setup i zavrsim instalaciju i onda dobijem ovo bam : http://www.dodaj.rs/t/3q/Sy/3ss0pBpn/img20120602011645.jpg (http://www.dodaj.rs/?3q/Sy/3ss0pBpn/img20120602011645.jpg)

Corleone
02.06.2012, 12:34
Ajde ti lepo poslusaj mene, izbrisi tu particiju sto si napravio ext3 mozda ga to buni za dual boot, znaci vrati je u neki format za win, skini verziju 11.10 i prvo ga pokreni preko cd, vidi kako ce to sve da izgleda i da li ces da imas sve drivere. Zatim idi instal i prati onaj gore link i nema sanse da ne uspes, ja sam sve to zavrsio za pola sata.

mijalkocar
02.06.2012, 16:50
ma izbrisao sam tu particiju, vratio sam i napravio ntfs, i preko wubi-a on je tamo odpakovao setup itd itd, i sad mi izbacio ovo.. nebitno.. izgleda ostace tako..

Corleone
03.06.2012, 14:27
Pa ne znam sta da ti kazem. :confused: Onda bolje nemoj da diras nista, da ne bi zeznuo nesto na win pa ostao bez podataka mada je bas cudno to sto ti prijavljuje.

mijalkocar
03.06.2012, 15:11
pa i nije kolko vidim taj problem se desava.. guglao sam nesto ali nikako da ukapiram sta ja konkretno treba da uradim..

Corleone
03.06.2012, 20:30
Ajde ukoliko vec to nisi pokusao, skini verziju 11.10 narezi pa probaj nju da podignes, mozda je problem do same verzije ubuntu.

mijalkocar
05.06.2012, 18:07
nece ni taj ostaje mi jednio preko virtualne masine :D

takemysoulaway
08.09.2012, 00:46
nece ni taj ostaje mi jednio preko virtualne masine :D
Root file tj mount point treba da je ovo "/" i radice ti :)tj taj znak.

djidji8888
08.09.2012, 01:14
ja sam imao problem sa vidljivosti prethodno napravljene particije kada sam htio da instaliram ubuntu na nju! problem je bio jer sam imao dinamicki disk. tek kada sam ga promijenio u basic onda nisam vise imao problema...

didlika
08.09.2012, 02:32
Ako koristis RAID, onda te to zeza. Probaj da pokrenes ubuntu sa USB-a pa u terminalu kucaj sudo dmraid -rE i onda probaj da pokrenes instalaciju odatle. Znam da to gore navedena komanda resava problem sa RAID-om (a tebe to zeza 99%) ali ne znam da li mozes da li ce funcionisati na instalaciji.
P.S. Moras da pokrenes sa usb-a ne cd-a jer ako ova fora uspe, na usb-u ce se zabeleziti promena, dok na cd-u nece jer se ne moze modifikovati. Nadam se da ce proci. Pozz

mensur
24.10.2012, 00:38
Hocu da instaliram skinuo sam 12.04, narezao sve lepo digne i kad hocu da instaliram nema mi ih particije.. i ne pise da uopste imam instaliran os, inace imam windows 7 x64, ovo sam skinuo isto x64, tako da u tome nije problem jos sam i preko windows-a tj paragon partition managera napravio linux ext3 patriciju i ni nju ne pokazuje.. ovako sam radio za mac pravio sam hfs+ i uvek je radilo sta da odradim, i plasi me ono ako idem format pise da ce sve biti izbrisano, tj ceo hard disk meni to ne treba imam mnogo fajlova koje nemam po diskovima a trebaju mi, ne zelim da ih izbugim.. Hvala svima unapred nadam se da ima ovde i nekis linuxasa koji mogu da pomognu :)
Ja sam pre imao ovaj problem,resio sam ga tako sto sam instalirao XP, i posle umesto njega stavio Ubuntu.

mijalkocar
14.09.2013, 20:58
e drugari opet sam probao i opet isto ovo jel moz neko da pomogne znaci bez formatiranja kompletnog harda mi treba da odradim a ne prikazuje mi nijednu particiju...

Lazar
14.09.2013, 21:06
a jel imas neku particiju na koju zelis da instaliras? ja sam kod mene bez ikakvih problema instalirao. podelio disk na dva dela preko wina. jedna ostala za win druga za linux. zatim udjes u win i tamo napravis ext3 particiju od ove koju si napravio za linux i na nju instliras linux.

mijalkocar
15.09.2013, 03:55
lazare, imam 3 particije tj 4 imam onu jednu od 100mb i 2 ntfs, i napravljenu jednu ext3... nece nikako znaci isto kao na predhodnoj strani sve...e sad sta da radim ne znam a cudi me da nemogu a uspeo sam da bez formatiranja celog harda i pravljena particije instaliram mac, a linux nemogu... stvarno mi nije jasno nece cak ni install inside windows ili kako god. odradi ceo posao i onda reboot idem instal prihvatim ona cuda i taman da odaberem gde i sta ono bup nema de da se instalira setup ne prepoznaje ni jednu particiju dok mi ih sa strane lepo ucita i mogu da udjem u svaku...

Lazar
15.09.2013, 04:39
koj mod ti je stavljen u biosu? ide ili ahci? jel pokusavas preko fleske da instaliras? da li je najnovija verzija? bas cudno sto nece da prikaze nijednu particiju :S

mijalkocar
15.09.2013, 04:46
bio je ahci, stavio sam ide nece ni na jednom ni drugom... 13.04 tj ovaj : ubuntu-13.04-desktop-amd64.iso
probao i preko fleske i preko harda ono da se instalira kroz windows kako vec se zove ta opcija

rikee
15.09.2013, 05:55
a sto ne probas wubi instalaciju... Naravno, pazi sta radis

Babakaj
15.09.2013, 06:02
Pa rece da je probao wubi -
i preko harda ono da se instalira kroz windows kako vec se zove ta opcija
Meni nije jasno kako tada ne izbaci sve particije :confused:

Ajd uradi screenshot kad pokusavas iz wubi-ja, onaj deo kad biras particiju, prostor koji zauzima i okruzenje.

mijalkocar
15.09.2013, 07:48
ovo se pojavi http://www.dodaj.rs/?11/LP/2rm2j32k/img20130914163352.jpg isto sto i na predhodnoj strani ista slika probao sam i menjanjem sistem sa 8ice na xp nista, sad sam vratio 7cu probacu sutra opet ali mislim da to nema veze...

Babakaj
15.09.2013, 07:52
Wubi ti ne izbaci nesto ovako..???
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Ubuntu_Wubi_11.10.PNG

Lazar
15.09.2013, 14:17
nesto mi smrdi da taj hdd nesto nije lepo formatiran. to jest da si ga zeznuo sa deljenjem.

btw da li si probao da podignes ubuntu preko fleske bez instalacije? ima ona opcija samo run bez instalacije. probaj to pa ako se dobro secam onda ce kad se on podigne da ti ponudi i install mozda tako prodje...

mijalkocar
15.09.2013, 16:13
ma da i tu samo username i pass upisem i ponudi mi opciju za reboot rebootuje i onda nema dalje sve se svodi na isto sliku od malopre :D

Lazar
15.09.2013, 16:20
imas neki drugi hdd? makar i portable?

mijalkocar
15.09.2013, 17:21
pa nemam to je najjveci problem, a probao sam i tako on digne ali opet nema de da instalira ne daje nikakvu opciju a hdd je formatiran preko wina jos kad sam kupio komp...

Lazar
15.09.2013, 19:00
odakle si? ako si nisa mogu da ti pozajmim da vidis samo da li ce da vidi hdd

mijalkocar
15.09.2013, 20:38
koj hdd da vidi tvoj? ma verovatno hoce al moj nece, a to mi ne resava problem niakko :D

Lazar
15.09.2013, 21:05
nabavi onda nekog drugara ko ima veliki hdd koji mu nije potreban i prekopiraj sve kod njega preformatiraj hdd i vrati ;) stvarno nemam drugu ideju

slavke1976
15.09.2013, 21:18
Mozda je to problem jer je hdd formatiran preko Win-a, obicno se to ne radi. Bolje formatiraj sa live ubuntu cd-a ili usb-a , ili na cemu ti je vec, pa probaj tako.
Ako je formatiran preko win xp, onda je to skoro pa 100% problem

mijalkocar
15.09.2013, 21:28
ma jok preko windows 7 je formatiran kad je kupljen ne znam sto je to tolki problem a imam preko 200gb ako ne i 300 i nemam nikog da mi da hard da bekapujem to pa da odradim formatiranje... :D
jel mozda problem zbog partition table koji trazi linux a windows particije imaju drugaciji? mada mi pa totalno nelogicno mac oce da uci i da se instalira sto je 100x teze od linuxa a linux nece :/ nigde logike

Lazar
15.09.2013, 21:29
ja sam formatirao preko wina i opet sve vidi. on mora da mu pokaze da ima instaliran neki os i koje particije ima...

mijalkocar
15.09.2013, 22:00
epa to je problem nista ne pokazuje a nocas sam bio i na xp, i opet nije nista pokazalo i obrisao sam posle particiju c i ponovo je napravio i opet ista prica...

mijalkocar
16.09.2013, 00:28
evo slika iz disc utility-a
znaci imam smao 2 particije prepoznaje ih tu al ovde ne...
jedino mi pada na pamet da preko ovog ovde formatiram novu particiju koju cu iz windowsa da napravim tj unlocatted space da bude nego preko onog tako mi najjlakse
http://www.dodaj.rs/t/L/8w/2obTJYVN/screenshot-from-2013-09-.jpg (http://www.dodaj.rs/?L/8w/2obTJYVN/screenshot-from-2013-09-.png)http://www.dodaj.rs/t/32/Jc/3slTZHIu/1/screenshot-from-2013-09-.jpg (http://www.dodaj.rs/?32/Jc/3slTZHIu/1/screenshot-from-2013-09-.png)http://www.dodaj.rs/t/2U/Ai/1CwjFMkZ/screenshot-from-2013-09-.jpg (http://www.dodaj.rs/?2U/Ai/1CwjFMkZ/screenshot-from-2013-09-.png) sad sam pokusao i dobijam ovo :D a ovamo u setupu idalje nema ni jedne particije...
rekapitulacija svega :D ako ocu ovo da odradim a da sve okej bude, cime da formatiram hard disk kada ga backupujem?
da ubacim ubuntu pa preko njega da napravim particiju i formatiram a onda kasnije da instaliram windows? ili obrnuto ili nesto 3ce? a da sve perfektno bude da nemam problem...

slavke1976
16.09.2013, 09:23
Najbolje bi bilo da kad napravis bekap, i onda iz live ubuntua obrises kompletno hdd, nemoj pravit particije. Onda restartujes kompiuter, i onda odradi instalaciju.

didlika
16.09.2013, 09:49
Ako si u nekom trenutku pokusavao ili instalirao mac verovatno ti je ostalo negde po hardu informacija da je bio GPT, koliko znam to formatiranje ne skida, ima mali programcic koji bi trebalo da obrise sve te GPT leftovere i to bi trebalo da resi problem. Progrmacic se fove fixparts i evo ti stranica sa svim informacijama i download linku pa prvo iscitaj sta je sta pre nego nesto uradis :)

http://www.rodsbooks.com/fixparts/

Edit: ne mogu da nadjem kako se na tapatalku sada stavlja code tag pa ako neki mod moze da ispravi link, ako je to uopste potrebno.

mijalkocar
16.09.2013, 16:06
didlika hvala ako uspem da nadjem neki video tutorial ovoga ako ne ici cu onako drugacije.. u svakom slucaju hvala i ja sam naiso na taj fixparts ali reko mani se da ne ode sve sa harda :D

didlika
16.09.2013, 17:02
Pa ne bi trebalo da obrise nista od podataka sa harda. Dobro iscitaj pre nego krenes i prati uputstvo i nemas frke, upitstvo je odlicno napisano. Ali ponavljam iscitaj prvo sve. Pozdrav

mijalkocar
16.09.2013, 22:26
nemogu da se snadjem ja u ovom :D

noname
17.09.2013, 21:29
Ako si u nekom trenutku pokusavao ili instalirao mac verovatno ti je ostalo negde po hardu informacija da je bio GPT, koliko znam to formatiranje ne skida, ima mali programcic koji bi trebalo da obrise sve te GPT leftovere i to bi trebalo da resi problem. Progrmacic se fove fixparts i evo ti stranica sa svim informacijama i download linku pa prvo iscitaj sta je sta pre nego nesto uradis :)

http://www.rodsbooks.com/fixparts/

Edit: ne mogu da nadjem kako se na tapatalku sada stavlja code tag pa ako neki mod moze da ispravi link, ako je to uopste potrebno.

Vrlo korisna stvarčica, zajedno sa gdiskom, obe vrlo proverene alatke.

mijalkocar
17.09.2013, 22:51
noname how to use it? :) nista ne kapiram od kad idem P za print partitions i posle toga ne znam sta da raidm..

noname
18.09.2013, 18:26
Šta ti izbaci kada kucaš

fixparts /dev/sda ? (ako radiš sa linuxa)

Uradi copy/paste rezultata.

mijalkocar
18.09.2013, 19:57
ne sa windowsa radim, ako hoces mozes mozemo i preko temaviewera da odradimo..
edit: konacno sam uspeo da instaliram a nisam ni morao daformatiram hard ubacio sam samo jos jedan hard i zamisli cuda dao mi je opciju install with windows 7 tako nesto kao da zadrzi oba u dual boot-u..